Aurinkokunta

Olemme harjoitelleet tiedonhakua ja -rakentamista avaruus-teeman ympärillä. Ennen varsinaisen avaruus-projektin alkua pohdimme yhdessä kysymyssanoja ja kirjasimme niitä ylös. Harjoittelimme myös kysymysten tekoa tietotekstistä. Avaruus-projektin aloitimme kokoamalla ryhmän tiedot planeetoista ja auringosta paperille. Ryhmät laativat myös kysymykset asioista, joihin vielä kaipaavat lisää tietoa. Tiedonhaku tehtiin oppikirjojen, muun kirjallisuuden ja internetin avulla ja tiedot kerättiin ajatuskartoiksi. Ajatuskarttojen kohdista kirjoitettiin toteamuslauseita ja näin jokainen ryhmä sai oman tietotekstin aiheestaan.

Avaruus2 Avaruus1Avaruus3

Olemme ottaneet osalle oppilaista käyttöön Office365-tunnukset sekä perustaneet koulumme sivuston, jota käytämme sähköisenä oppimisympäristönämme. Tietotekstien kokoamiseen käytimme sivustolla olevaa OneNote Class Notebook Creator-ohjelmaa. Jokaisessa ryhmässä on vähintään yksi Office365:n käytön hallitseva oppilas, jolloin työskentely eteni sujuvasti ja koko ryhmä oppi ohjelman käyttöä. Harjoittelimme myös kuvan liittämistä tekstitiedostoon. Oppilaat ovat jo aika taitavia!

Projektimme pääsi etenemään seuraavaan vaiheeseen. Aloimme suunnittelemaan avaruuspelejä. Pelin teko eteni vaiheittain ja jokainen ryhmä merkitsi oman työskentelyvaiheensa aikajanaan:

Avaruus4

Oppilaat saivat suunnitella haluamansa pelin. Reunaehtoina oli, että peli liittyy avaruuteen ja tietopohjana käytetään kaikkien ryhmien tekemiä tietotekstejä. Teknisen toteutuksen ehtona oli, että materiaalit löytyvät koululta. Tässä vaiheessa esittelimme myös Kodu-vaihtoehdon. Kodu on Microsoftin ilmaiseksi ladattava visuaalinen ohjelmointiohjelma, joka on helppo omaksua ja tehdä nopeasti mielekkäitä pelejä. Pelisuunnitelmat tehtiin mahdollisimman tarkasti.

Avaruus5

Pelejä tehtiin suurella innostuksella:

Avaruus6 Avaruus7 Avaruus8

Valmiit pelit jätämme luokkaan pelattaviksi ja järjestämme myös eskareille pelihetkiä kevään aikana. Työskentelyn tavoitteet: vuorovaikutustaidot, innovatiivisuus ja luovuus, ongelmanratkaisutaidot, avaruuteen liittyvä tieto sekä tietotekniset taidot saivat kaikki paljon harjoitusta ja otimme monessa mielessä isoja askelia eteenpäin. Tästä on hyvä jatkaa uusiin mielenkiintoisiin haasteisiin.

Tässä vielä kuvia valmiista peleistä:

Avaruus9 Avaruus10 Avaruus11 Avaruus12

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s